11.08.2021
Punctele negre: Ce sunt, de ce apar și cum poți scăpa de ele?
Afla din ghidul nostru totul despre punctele negre: ce sunt, de ce apar, cum poti scapa ele si care sunt produsele recomandate.
Mulți dintre noi ne dorim un ten neted, cu aspect omogen și fără imperfecțiuni. Totuși, nu oricine are și norocul de a se putea mândri cu un ten ca acesta. Petele pigmentare, acneea și punctele negre sunt doar câteva dintre problemele care pot apărea la nivelul tenului. Tu știai că poți preveni și ameliora aceste probleme cu o rutină adecvată de îngrijire a tenului?
Cu siguranță te-ai confruntat măcar o dată cu puncte negre pe nas. Deși punctele negre afectează deseori pielea nasului și bărbiei, pot apărea și în alte zone a corpului, cum ar fi umerii, spatele, gâtul și pieptul. Află mai multe informații citind articolul nostru despre punctele negre și tratamentul acestora!
Ce sunt punctele negre?
Înainte de citi cum poți trata punctele negre, descoperă colecția noastră de măști pentru ten!
Punctele negre reprezintă o formă ușoară de acnee, care au aspectul unor umflături foarte mici, închise la culoare, vizibile la suprafața pielii. Acestea apar din cauza blocării porilor cu sebum și celule moarte. Deși punctele negre sunt deseori asociate cu murdăria din mediu (praf, impurități), culoarea închisă a punctelor nu are legătură cu aceasta. Explicația este că celulele moarte reacționează cu oxigenul din mediu, atunci când porii sunt deschiși, ceea ce duce la modificarea culorii acestora în negru.
Altfel afirmat, punctele negre apar atunci când foliculii de păr se blochează din cauza acumulării de sebum, celule moarte ale pielii și impurități. Spre deosebire de punctele albe, care sunt acoperite de un strat subțire de piele, punctele negre sunt expuse la aer, ceea ce face ca sebumul să oxideze și să capete o nuanță neagră.
Care sunt cauzele punctelor negre?
Punctele negre apar din cauza înfundării foliculului de păr cu exces de sebum și celule moarte. Foliculul de păr este rădăcina firului de păr, iar în apropierea acestuia se află glanda sebacee, care produce sebum. Atunci când stratul de piele de pe suprafața denivelării formate rămâne închis, se formează un cap alb (acnee). Formarea punctelor negre poate fi favorizată de anumiți factori;
- tenul gras;
- modificări hormonale;
- unele medicamente;
- contraceptivele orale, corticosteroizii și androgenii;
- producția excesivă de celule ale pielii;
- anumite afecțiuni - cum ar fi sindromul ovarelor polichistice, pot provoca modificări hormonale care favorizează apariția punctelor negre;
- transpirația;
- anumite produse cosmetice - multe creme și produse de make-up blochează porii, adică sunt comedogenice;
- acumularea de bacterii – Propionibacterium acnes determină apariția punctelor negre, atunci când se acumulează la nivelul pielii;
- stresul.
Supraproducția de sebum
Glandele sebacee sunt responsabile pentru producerea de sebum, un ulei natural care protejează pielea. Cu toate acestea, când acestea produc sebum în exces, porii pot deveni blocați. Pielea grasă favorizează apariția punctelor negre deoarece uleiul suplimentar se combină cu impuritățile și celulele moarte, formând comedoane deschise. În cazul persoanelor cu dezechilibre hormonale sau care sunt predispuse genetic la ten gras, riscul formării punctelor negre este mai mare.
Foliculii blocați
Fiecare folicul de păr este înconjurat de o glandă sebacee care eliberează ulei pentru a hidrata pielea și părul. În cazul în care foliculii se blochează cu sebum și celule moarte, acest „dop” de ulei și celule poate rămâne sub piele. Dacă foliculul blocat este deschis la suprafața pielii, aerul oxidează dopul, ceea ce îi oferă acea culoare neagră caracteristică punctelor negre.
Modificări hormonale
Hormonii joacă un rol esențial în activitatea glandelor sebacee. În timpul adolescenței, sarcinii sau al ciclului menstrual, nivelurile de hormoni, cum ar fi testosteronul, cresc, stimulând glandele sebacee să producă mai mult ulei. Această supraproducție de sebum poate duce la blocarea porilor, mai ales în zonele în care pielea este mai grasă, precum nasul, fruntea sau bărbia.
Produse cosmetice și de machiaj ce sunt comedogenice
Folosirea unor produse cosmetice sau de îngrijire a pielii comedogenice - adică produse care tind să blocheze porii - poate agrava formarea punctelor negre (de exemplu, cremele hidratante, fondurile de ten și alte produse care conțin uleiuri sau ingrediente ce pot bloca porii). Este important să alegi produse etichetate „non-comedogenice", care nu vor înfunda porii și nu vor încuraja apariția comedoanelor.
Igiena insuficientă
Dacă nu te demachiezi sau nu îndepărtezi murdăria, excesul de ulei și celulele moarte de pe piele sunt aspecte ce se pot acumula în pori. Chiar și cei care nu folosesc machiaj sunt expuși la poluare, praf și alte impurități din mediul înconjurător, care pot bloca porii și pot favoriza formarea punctelor negre. Prin urmare, este important să te demachiezi în ciuda faptului că nu folosești produse de make-up.
Aici găsești produse pentru demachiere și curățare.
Aportul alimentar și efectele asupra pielii
Deși nu există dovezi concludente care să lege în mod direct alimentele grase de apariția punctelor negre, unele studii sugerează că o dietă bogată în carbohidrați rafinați și zaharuri poate contribui la inflamații și probleme de piele, inclusiv la apariția acneei și a punctelor negre. Alimentele procesate și bogate în zaharuri cresc nivelul insulinei din sânge, ceea ce poate stimula activitatea glandelor sebacee, conducând la un exces de sebum.
Cum poți scăpa de punctele negre?
Deși pare dificil să scapi de această problemă, totul va deveni mult mai simplu dacă respecți câteva reguli simple de îngrijire a pielii și dacă folosești produsele de îngrijire a tenului potrivite. Iată ce pași este benefic să îi urmezi pentru a reduce punctele negre!
Curățarea
Pentru a preveni acumularea de sebum, bacterii și celule moarte, este important să îți cureți tenul de două ori pe zi, dimineața și seara, dar și după activitățile sportive. Măștile, exfoliantul și alte tratamente aplicate pe ten nu își pot face efectul, dacă tenul nu este curat. Optează pentru un cleanser cu acid salicilic, care are efecte demonstrate asupra tenului cu tendință acneică și cu puncte negre.
Exfolierea
Exfolierea tenului se efectuează după curățare. Exfolierea reprezintă, de fapt, o curățare în profunzime a porilor. Aceasta se efectuează doar de 2-3 ori pe săptămână, nu zilnic. Optează pentru un exfoliant chimic blând, care să conțină AHA (alfa hidroxi acizi) sau BHA (beta hidroxi acizi). Acidul lactic, acidul salicilic, acidul glicolic sunt tipuri de astfel de acizi. Totuși, ia în considerare faptul că aceștia fac pielea mai vulnerabilă la soare, deci nu uita de crema cu factor SPF, pe care este recomandat să o folosești în orice anotimp, nu doar vara.
Mască pentru puncte negre
Este important să îți răsfeți pielea de 2-3 ori pe săptămână cu o mască facială potrivită pentru pielea cu puncte negre. Optează pentru o mască cu argilă sau pentru o mască cu cărbune activ, deoarece acestea curăță în profunzime și au efect de detoxifiere. O mască cu cărbune peel-off poate are rezultate vizibile de la prima aplicare. Acestea se găsesc în comerț sub formă de benzi pentru puncte negre.
Extracția punctelor negre acasă
Extracția este o metodă eficientă de a scăpa rapid de puncte negre. Aceasta este efectuată corect de către profesioniști, cu ajutorul unui instrument special pentru extracția punctelor negre. Acest instrument se găsește în comerț, însă trebuie utilizat cu mare grijă acasă. O extracție necorespunzătoare poate produce cicatrici sau acnee. Dispozitivul de extracție trebuie sterilizat înainte de fiecare utilizare. Extracția se efectuează pe tenul curățat și exfoliat. Pe site-ul nostru găsești un accesoriu pentru îndepărtarea punctelor negre.
Tratamente pentru puncte negre pe care îl poți utiliza acasă
Mască cu argilă: ajută la absorbția excesului de ulei și curăță în profunzime porii.
Tratamentul cu acid salicilic: acidul salicilic pătrunde în pori și ajută la descompunerea dopurilor de sebum. Poate fi găsit în produse precum tonere, creme sau geluri de curățare.
Peroxid de benzoyl: acest ingredient activ este eficient în tratarea punctelor negre, deoarece reduce inflamația și ucide bacteriile care pot contribui la acnee. Totuși, este indicat să începi cu concentrații mai mici, pentru a evita iritațiile.
Retinoizii topici: retinoizii sunt derivați ai vitaminei A și ajută la accelerarea reînnoirii celulare, prevenind astfel blocarea porilor. Sunt disponibili în creme sau geluri și sunt extrem de eficienți în tratarea punctelor negre și a altor forme de acnee.
Metode profesionale de tratament pentru punctele negre
Dacă deja te confrunți cu punctele negre, există mai multe metode eficiente de a le trata, în funcție de severitatea problemei. Iată câteva soluții!
Extracțiile profesionale: dermatologii sau esteticienii pot efectua extracții controlate ale punctelor negre, folosind instrumente sterile. Această metodă previne rănirea pielii și este eficientă pentru cazurile moderate de puncte negre.
Tratamente cu laser: pentru cazurile severe, terapia cu laser sau lumina intens pulsată poate ajuta la reducerea producției de sebum și la îmbunătățirea texturii pielii.
Cum poți preveni apariția punctelor?
Chiar dacă ai reușit să scapi de punctele negre, nu înseamnă că ai scăpat de ele definitiv. De aceea, este important să îți iei și câteva măsuri de prevenție.
Menține o rutină de îngrijire a tenului
Curăță-ți tenul dimineața, seara și după antrenament. Pe timpul zilei și nopții se acumulează pe ten bacterii, praf și alte impurități. În timpul antrenamentului, transpirația excesivă blochează porii. O dată pe zi, după curățare, aplică un tonic pentru echilibrarea pH-ului, un serum facial și o cremă hidratantă. De 2-3 ori pe săptămână utilizează un exfoliant blând și o mască facială.
Evită produsele ce conțin alcool denaturat
Alcoolul din produsele cosmetice irită tenul și îl predispune la dezechilibre ale producției de sebum.
Utilizează produse non-comedogenice
Multe produse cosmetice blochează porii. Așadar, optează pentru produsele non-comedogenice, atât în ceea ce privește produsele de îngrijire, cât și produsele de make-up.
Nu utiliza excesiv produsele de îngrijire
Unele persoane tind să își curețe sau să își exfolieze excesiv tenul, însă acest lucru îl predispune la puncte negre. De asemenea, excesul de cremă sau măști faciale duce la blocarea porilor.
Spală frecvent fața de pernă, părul, pensulele și bureteii de make-up
Pensulele de make-up acumulează bacterii, resturi de fard și praf, care sunt apoi transferate pe ten. Spală-ți pensulele de machiaj cel puțin o dată pe săptămână. Fața de pernă transferă pe ten bacterii și praf, dacă nu este curățată frecvent. Dacă părul tău are tendință de îngrășare, spală-l mai des pentru a preveni transferarea sebumului pe ten. De asemenea, evită să îl coafezi în contact cu tenul.
Nu îți atinge tenul cu mâinile murdare
Deoarece astfel blochezi porii cu bacterii și impurități. Poartă la tine tot timpul un gel dezinfectant, pentru a-l utiliza înainte de a-ți atinge tenul. Cu toate acestea, este de preferat să nu îți atingi deloc tenul cu mâna.
Menține un stil de viață sănătos
Include în dietă o alimentație sănătoasă, hidratează-te, ține stresul sub control și evită fumatul, pentru a te bucura de un ten fără imperfecțiuni.
Așadar, punctele negre sunt o problemă comună, care pot fi tratate și prevenite în mod optim cu o rutină de îngrijire potrivită. Alege din produsele Avon destinate tenului cu puncte negre sau predispus la apariția acestora!