11.12.2020
Pori dilatați: De ce apar și cum pot fi tratați?
Un ten frumos și fără imperfecțiuni este idealul la care visează orice femeie.
Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/woman-looking-her-self-at-the-mirror-3764183/
Cu toate acestea, spun specialiștii, peste 80% dintre noi ne confruntăm de-a lungul vieții cu probleme ale pielii, mai ales până în jurul vârstei de 24 de ani.
Printre problemele frecvente ale tenului se numără și porii dilatați. Cauzele acestora sunt multiple, dar și soluțiile prin care putem diminua aspectul porilor măriți sunt și ele destul de numeroase. Află în continuare care sunt factorii ce influențează dilatarea porilor, precum și care sunt metodele prin care poți preveni această problemă de ordin estetic!
De ce apar porii dilatați
Pentru a putea trata o problemă a tenului, e important să știm care sunt cauzele care au condus la apariția ei. În cazul porilor dilatați, vorbim despre o serie de factori care pot influența dilatarea lor, respectiv:
- Greșeli de igienă. Folosirea unor produse care stimulează producția de sebum conduce, inevitabil, la dilatarea porilor. Același efect îl au și produsele care curăță în exces pielea, precum și folosirea acestora mai des decât este nevoie.
- Tipul tenului. De regulă, persoanele care au tenul gras și care se confruntă cu un exces de sebum au adesea porii dilatați.
- Dezechilibrele hormonale, care pot să apară în special în perioada pubertății sau a menopauzei, dar și pe durata sarcinii sau în oricare alt moment al vieții.
- Machiajul excesiv care blochează porii, îngreunând eliminarea sebumului;
- Expunerea prelungită la razele ultraviolete, care favorizează îmbătrânirea prematură a tenului, precum și mărirea porilor.
- Factorii genetici. Putem moșteni de la părinți tendința de a avea porii deschiși sau un ten cu tendințe de îngrășare.
- Ședințele dese de saună, la temperaturi ridicate. Sauna favorizează deschiderea porilor, motiv pentru care este recomandat să o eviți, mai ales dacă tenul tău este predispus la astfel de probleme.
Pierderea elasticității pielii. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul începe să secrete mai puțin colagen, o proteină care are un rol important în menținerea fermității pielii, fără pori dilatați.
Ce metode poți folosi pentru diminuarea porilor
Pentru a micșora aspectul porilor, urmează câțiva pași esențiali în rutina de îngrijire zilnică a pielii. Iată ce poți face acasă pentru a scăpa de porii dilatați:
- Curăță tenul dimineața și seara folosind o cremă demachiantă și un gel cu acțiune intensă. Spuma de curățare Avon O2 Fresh Bubble este ideală pentru un ten curat, fără pori dilatați.
- Spală fața cu apă rece sau călduță, nu cu apă fierbinte. Apa rece determină contractarea porilor dilatați;
- Folosește produse pe bază de acid salicilic, un exfoliant eficient pentru îndepărtarea murdăriei de la nivelul porilor. Îți recomandăm exfoliantul purificator de la Avon.
- Aplică zilnic creme sau produse care au în componență beta-hidroxii acizi (printre care și acidul salicilc), care poate pătrunde inclusiv în zonele uleioase ale pielii;
- Pentru a stimula producția de colagen, folosește cosmetice care conțin retinol. Retinolul ajută la refacerea texturii pielii.
- Include în rutina ta de îngrijire produse pe bază de niamicină, un derivat al vitaminei B care rafinează porii.
Cum poți preveni dilatarea porilor
- Hidratează-te corect, folosind produse dedicate și consumând o cantitate suficientă de apă;
- Adoptă o dietă cât mai sănătoasă, fără preparate bogate în grăsimi sau produse lactate;
- Consumă cât mai multe cereale integrale, fructe și legume, dar și alimente cu un conținut bogat în Omega 3.