19.01.2022
Epilarea inghinală. Sfaturi, produse recomandate, greșeli de evitat
Află din recomandările noastre care sunt cele mai eficiente metode de epilare inghinală pe care le poti folosi acasă și care sunt pașii de urmat.
Decizia de epilare inghinală este determinată de factori de igienă și sănătate personală, sau chiar de tendințe din exterior ce impun anumite standarde de frumusețe și feminitate, care cer ca pielea corpului unei femei să fie fină și delicată, fără urme de păr.
Oricare ar fi motivele pentru care ai decis să înlături părul inestetic din zona bikinilor, poți apela la diferite metode eficiente care să te ajute să faci cu ușurință acest lucru chiar la tine acasă.
Îți prezentăm mai jos care sunt tipurile de epilare inghinală pe care le folosesc femeile din lumea întreagă, dar și câteva modalități prin care poți să obții rezultate eficiente și de durată, în timp ce ai parte de un disconfort cât mai mic atunci când îndepărtezi părul pubian nedorit din zona intimă.
Tipuri de epilare inghinală
Există mai multe tipuri de epilare inghinală, în funcție de cât de extinsă este suprafața de pe care vrei să îndepărtezi părul nedorit din zona intimă.
-
Epilare inghinală normală
Epilarea inghinală normală este cea clasică, ce presupune îndepărtarea firelor de păr care depășesc zona slipului.
-
Epilare inghinală totală
Epilarea totală depășește linia bikinilor, și include și partea superioară a zonei pubiene.
-
Epilare inghinală french
Epilarea franțuzească presupune îndepărtarea totală din zona pubiană, cu excepția unei mici porțiuni și a părului interfesier, care rămâne neatins.
-
Epilare braziliană
Cunoscută și drept ”Brazilian wax”, acest tip de epilare inghinală este cea mai pretențioasă deoarece are loc îndepărtarea totală a părului din zona pubiană, inclusiv cel interfesier. În aceste cazuri însă este recomandat să folosești serviciile unui cabinet de cosmetică, deoarece este destul de dificil să reușești să faci singură, acasă, această operațiune, fără iritații sau efecte adverse.
Metode de epilare inghinală
-
Epilare inghinală cu ceară
Epilarea cu ceară este una din metodele clasice de îndepărtare a părului de pe picioare, din zona axilei sau din cea inghinală. Un strat subțire de ceară încălzită se aplică pe zona pe care dorești să o epilezi, apoi se îndepărtează cu rapiditate cu ajutorul unei folii speciale. Poți apela însă și la folii epilatoare, care nu necesită o temperatură atât de mare, pe care să le folosești mai întâi în zona slipului pentru a testa sensibilitatea pielii.
Epilarea cu ceară sau cu folii gata preparate este una dintre metodele care garantează rezultate pe termen relativ lung, de 3-4 săptămâni. În câteva zile pielea devine mătăsoasă, iar în timp, firele se vor subția și se vor rări. Poate fi însă destul de dureroasă și poate provoca infecții sau inflamații, mai ales dacă nu ești obișnuită sau dacă încălzești ceara prea mult. Nu trebuie să razi firele de păr înainte de epilare, din contră, ele să aibă o anumită lungime pentru a putea fi înlăturate eficient.
-
Epilare inghinală cu creme depilatoare
Epilare cu ajutorul unor creme depilatoare te poate ajuta să îndepărtezi eficient părul din zona inghinală. Poți alege o cremă din categoria de produse de îngrijire personală pe care le găsești în comerț, deoarece această metodă este una rapidă, la îndemână, la care poți apela oricând acasă. Mai mult, există soluții de acest fel și pentru alte părți sensibile ale corpului, cum este cea a bărbiei sau a mustății.
Cremele depilatoare se aplică în strat subțire și se înlătură după 3-4 minute, așa încât dacă dorești o modalitate rapidă de epilare apelează la un astfel de tratament eficient. Deși este o modalitate nedureroasă, trebuie să știi că firele de păr vor crește mai rapid decât dacă folosești metoda clasică cu ceară, și mai ales, că este important să testezi înainte crema depilatoare pe o porțiune mică de piele înainte de a o aplica pe toată zona inghinală.
-
Epilare inghinală cu lama de ras
Lama de ras este o metodă la îndemână, la care multe persoane apelează pentru o epilare rapidă. Cu toate acestea, părul va crește repede la loc, în doar câteva zile, iar în acest timp zona poate provoca iritații din cauza firelor scurte crescute la loc. Cu toate acestea, contrar a ceea ce se crede, părul nu va deveni mai gros sau mai dens în porțiunile unde se folosește lama de ras.
Dacă dorești să folosești acasă epilarea cu lamă, este nevoie să investești în ustensile de calitate, și mai ales să le dezinfectezi bine înainte de a le folosi pe zonele sensibilă a corpului. Este recomandat mai degrabă să folosești lame de ras de unică folosință, care sunt prevăzute cu benzi speciale pentru alunecare ușoară și protecție.
-
Epilare inghinală cu aparat IPL
Tehnologia de epilare cu aparate cu lumină intens pulsată, de tip IPL, este posibilă și acasă cu ajutorul dispozitivelor special create pentru uz domestic. Acestea au o putere bine reglată, iar intensitatea fascicolului luminos este calculată astfel încât să nu provoace leziuni sau răni.
Metodele de tip IPL sau EPL sunt singurele prin care se îndepărtează definitiv părul de pe oricare suprafață a corpului, deoarece fascicolul laser distruge rădăcina și foliculii unde se formează firele. Cu toate acestea, sunt eficiente doar pentru părul de culoare închisă, ai nevoie de mai multe ședințe iar dacă folosești acasă un astfel de aparat, efectul e valabil pe o perioadă de doar circa șase luni.
Care sunt pașii pentru epilarea inghinală acasă?
Indiferent care este modalitatea la care vei apela acasă pentru a face epilarea inghinală, există câțiva pași pe care trebuie să îi respecți.
-
Exfoliază pielea
Înainte de a îndepărta părul nedorit de pe piele, este important să exfoliezi bine zona în timpul dușului, cu un scrub sau un gel ușor abraziv.
-
Dezinfectează zona
Poți folosi o soluție pe bază de alcool pentru a dezinfecta înainte zona pe care dorești să o epilezi. Nu folosi însă geluri de duș prea cremoase sau uleioase, deoarece crema sau ceara nu vor acționa corect.
-
Hidratează pielea
Înainte de a aplica metoda de îndepărtare aleasă, poți hidrata pielea cu ajutorul unei creme sau a unui ulei natural, care vor face procesul de epilare să fie mai delicat și să nu cauzeze iritații atât de mari. Lasă produsul să acționeze câteva minute, și așteaptă un timp înainte de epilarea propriu-zisă.
-
Aplică o cremă antiinflamatoare sau hidratantă
După ce ai îndepărtat părul pubian inestetic, spală zona cu apă caldă și un săpun delicat. Aplică un produs hidratant, dar doar după un timp, când porii se mai închid. Acesta te va ajuta să reduci posibilele inflamații sau iritații.
În cazul epilării cu ceară însă, este recomandat să aplici un unguent ce conține antibiotic, și care poate fi aplicat local.
Care este cea mai eficientă metodă de epilare?
Metoda de epilare cea mai eficientă este cea care te va ajuta să obții rezultate maxime cu un disconfort minim. De exemplu, dacă părul din zona pubiană este fin și subțire, poți apela la cremele depilatoare sau la lame de unică folosință, deoarece obții rezultate rapide și de efect.
Dacă, în schimb, pielea ta este mai sensibilă și se irită ușor mai ales în zonele delicate, folosește foliile cu ceară pe care nu trebuie să le încălzești decât foarte puțin în mâini. Aparatele de tip IPL funcționează și ele bine pe termen mediu, dar sunt mai costisitoare și pot fi folosite doar pe firele închise la culoare.
Când este recomandat epilatul inghinal?
Epilarea inghinală acasă este recomandată oricând ai nevoie de o soluție rapidă pentru îngrijirea corespunzătoare a corpului și pentru îndepărtarea părului nedorit. Aceasta te va ajuta să porți costumele de baie din timpul verii sau lenjeria delicată preferată.
Cu toate acestea, o igienă și o întreținere corectă a zonei inghinale este recomandat să se facă periodic, pentru a preveni pătrunderea de bacterii sau agenți patogeni care pot provoca infecții și mirosuri neplăcute.
Care sunt riscurile epilării inghinale?
Indiferent de metoda de epilare aleasă, trebuie să ții cont de faptul că zona inghinală este una deosebit de delicată, iar îndepărtarea părului pubian trebuie să se facă cu mare atenție pentru a preveni infecțiile și iritațiile. Riscul de a se forma pustule, răni superficiale sau inflamații este mare indiferent de metoda aleasă, așa încât trebuie să o folosești pe cea potrivită pentru tine.
Medicii dermatologi atrag atenția asupra faptului că părul pubian are rolul său în protejarea acestei părți deosebit de delicate a corpului. Deși avantajele estetice sunt mari, este important să te gândești dacă ești dispusă să-l îndepărtezi în totalitate, sau să te epilezi doar în zona bikinilor.
Dintre aceste metode de epilare inghinală, alege-o pe aceea care este pe placul tău, pentru a te bucura de cele mai frumoase rezultate pe termen lung!